Jdi na obsah Jdi na menu

VČELY a MED

Český MED ze dvoravcela.jpg

Nabízíme kvalitní MED od vlastních včel z lokality Tvrzice a okolí, což je podhůří Šumavy. Ochutnejte kousek z naší překrásné a klidné přírody! Předem se objednejte, než k nám pojedete (postačí sms - 723 326 733). Med možno po dohodě také zaslat na dobírku.

Veškerý med z produkce v roce 2016 je momentálně vyprodaný.

Jak vlastně med vzniká?

Ze zoologického názvu včely - Včela medonosná - by si někdo mohl odvodit, že med nosí do úlů včely. Není to však tak jednoduché. Včela do úlu přináší suroviny na výrobu medu - nektar a medovici. Nektar je výměšek rostlinných žláz, které se nachází nejčastěji ve květu. Nektar rostlina používá jako lákadlo na včely, které ji mají opylit. Medovice je stejně jako nektar cukernatá látka, která se však vyskytuje na listech a jehličí stromů. Tvoří ji hmyz (u nás jsou to zejména mšice), který parazituje na rostlinách a živí se jimi. Včely poté, co výše uvedené suroviny do úlu přinesou, musí je zpracovat. Především odpařit nadbytečnou vodu, které je v nektaru až 60%, kdežto v medu jen asi 18%. Pak včela svými enzymy přemění převažující sacharózu na jednoduché cukry a navíc takto zpracovanou surovinu obohatí o další enzymy. Poté med uloží v plástvích úlů, tyto plástve zakonzervují víčky z vosku, kde med dozrává do své lahodné podoby. Při tomto procesu vynaloží včela obrovské úsilí. Jen pro představu, pro získání

Med je nejen vynikající potravinou, ale i pomocným lékem na mnohé nemoci. Med působí protizánětlivě, zlepšuje trávení, posiluje psychiku a srdce a zlepšuje dokonce spánek. Konkrétně se používá při léčbě nemocí srdce, jater, žaludku, střev, ledvin, močového ústrojí, chřipkových onemocnění, černého kašle, tuberkulózy plic. Požíváním medu se také rozšiřují krevní cévy, což je důležité při léčbě vysokého krevního tlaku. Také se doporučuje přikládat med na rány a popáleniny.V plastické chirurgii při transplantaci kůže zjistili, že rány se rychleji a bez komplikací hojí, když pacient dostává stravu doplněnou medem. Med je účinnou látkou při léčení otrav, hlavně houbami, protože krev otrávených ztrácí největší část glukózy, která se vhodně nahrazuje medem. Medem podávaným před spaním se mírní nervová vyčerpanost a léčí nespavost


Krystalizace medu

Med nesmí být zahřátý na teplotu vyšší než 46°C, jinak ztrácí většinu vitamínů a enzymů - takový med je již nestravitelný pro naše tělo, je bezcenný. Proces krystalizace medu je běžný u všech medů s vyšším obsahem glukózy. Proto medy lipové, řepkové, jetelové, medovicové a vřesové po určité době od vytočení zkrystalizují, zatímco jednodruhový med akátový s vyšším podílem fruktózy nezkrystalizuje nikdy. V žádném případě však není krystalizace na závadu. Zkrystalizovaný med je naopak známkou pravosti (výjimkou je právě akátový med).

Druhy včelích medů

Po vstupu do EU rozlišujeme 2 druhy medu: Květový (nektarový) a medovicový (zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva v míze dřevin). Název "med smíšený" je již věcí historie (obsahoval podíl jak květových, tak medovicových medů). Název med lesní je zavádějící, protože včely v lese nosí většinou nektar květový - tedy takový, jaký většinou je. Květový med je přírodní koncentrát nektarů z květin rostlin. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky - rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky apod. Med medovicový v porovnání s květovými medy obsahují více fruktózy a dextrinů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků. A jen na doplnění bych zde chtěla zmínit med "pastovaný", tedy takový, který je technicky upraven tak, že nikdy nezkrystalizuje avšak uchová si všechny své původní látky. Proces pastování probíhá tak, že med je opakovaně míchán ve vysokých otáčkách, čímž se zpřetrhají krystalické vazby, což způsobí, že med má pastovitou konzistenci a již netvoří krystaly. Takto upravený med může mít žlutohnědou až téměř bílou barvu.


Zajímavosti a důležité informace:

 

  • med skladujeme ve skleněných nebo porcelánových nádobách při teplotě 15°C v temnu, chráníme ho před vzdušnou vlhkostí

​​

  • neskladujeme jej v chladničce při nízkých teplotách

  • chráníme ho před denním světlem a tím spíše před přímými slunečními paprsky

  • medem lze nahradit cukr např. v receptech

  • sladkost medu je 75% sladkosti cukru

  • při pečení, použijeme-li med místo cukru, dáme ho asi o polovinu více než cukru

  • při pečení z medu přidáváme 1 lžičku jedlé sody, jež neutralizuje kvasy a zkypří těsto

  • při pečení medového těsta zvýšíme teplotu pečení asi o 15°C

  • med v pečivu jej činí chutnější, vláčnější a déle vydrží čerstvé

med.jpg